Türkiyede’ki Tüm Devlet ve Özel Konservatuvarların, Güzel Sanatlar Fakültelerinin ve Üniversitelerin Müzik bölümlerine giriş sınavlarında yapılan değerlendirmelerde şu kriterler önemlidir:
Müzik Bölümleri Sınavlarına için Girmek için;
Sınav komisyonu tarafından piyanoyla çalınacak.,
1- Tek ses, iki ses, üç ses, dört ses sorularını doğru yanıtlayabilmek
2- Piyanoyla çalınacak ezgileri sesle tekrarlayabilmek, el vuruşları ile verilecek ritimleri tekrarlayabilmek, müzik yeteneğini, müzikal duyuş, kavrayış ve hafızasını belirlemek üzere sınav komisyonu tarafından yapılacak benzeri testlerde başarılı olmak 3-
3- Yapılacak mülakatta, müzik eğitimi ve mesleğinin gerektirdiği özellikler açısından (yapısal, zihinsel, duygusal vb.) olumlu izlenim bırakmış olmak.
Genellikle 2 (veya bazen 3 aşama) olan sınavda Kulak ve ezgi sınavı (Kulak, Ses ve Ritm ) ile müzik kulağı ve yatkınlığı test edilmektedir. Bu barajı geçenler 2. (bazen 3. aşamaya) girmeye hak kazanmaktadır.
Barajı geçen elemanlar 2. aşamada müzik enstrümanı çalma beceri ve yatkınlığı test edilmektedir.
Sınav Çalgıya ve Seviye Durumuna göre listenen eserleri icra edilmesi istenmektedir.
Küçük yaşlardaki müzik okullarına girişte bu aşama daha az önemsenmektedir. Küçük öğrencinin alınacak Çalgıya yatkınlığı ve uyumu göz önüne alınmaktadır.
Özel Kurslarda , Devlet Konservatuvarlarına , Üniversitelerin Müzik Öğretmenliği ve Modern Dans bölümlerine , yetenek sınavı ile öğrenci alan tüm eğitim kurumlarına girmek isteyenler için Kulak Eğitimi, Solfej, Klasik Bale, Modern Dans ve Tiyatro dersleri verilmektedir.