Piyano’nun İcadından Sonraki Gelişme Aşamaları

1
2761
Piyano’nun İcadından Sonraki Gelişme Aşamaları

Piyano’nun  İcadından  Sonraki  Aşamalar

Piyano 1711 yılında İtalya- Floransa’lı Bartolomeo Cristofori tarafından icad edildi. Bu alette hem hafif hem kuvvetli çalmak mümkün olduğu için, ismine İtalyanca hafif ve kuvvetli anlamına gelen piano forte denildi. Pianofortenin yaygınlaşmasında Fransız ihtilalinin önemli rolü olmuştur. 1789’deki ihtilalde devrimciler aristokratların klavsenlerini yakarak ve tahrip ederek yenilik için özlemlerini dile getirmişlerdir.
Bu dönemin önemli bestecileri olan Joseph Haydn (1732-1809) ve Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)’ın eserlerinde giderek farklı nüanslar belirtmeye başladıkları görülmektedir. Mozart 1777 yılında taşıdığı özelliklerden ötürü, 21 yaşında Anderas Stéin’in pianofortelerini klavsene tercih etmiştir.

Kuyruklu Akustik Grand Piyano.
Kuyruklu Akustik Grand Piyano.
  • Piyanoda sesler, deri kaplı küçük çekiçlerin, tuşlar vasıtasıyla hareket ettirilerek tellere vurulmasıyla elde ediliyordu. Mekanizmaya bir de tellerin titreşmesini söndüren çuha yerleştirildi.
    İlk piyanolar klavikord benzeri kuyruklu idiler. Frederici isimli yapımcı ilk dört köşe piyanoyu üretti. Alman Zumpe’de kendi adını verdiği dört köşe piyanoları Londra’da çok sayıda üreterek yaygınlaşmasını sağladı.(1776).
  • Pedal’lerin piyanoda kullanılması 1783’te Broadwood tarafından gerçekleştirildi.
  • 1790-1830 yılları arasında yorumcuların isteği ihtiraslarını duygularını anlatabilecek geniş nüanslara sahip bir enstruman idi. Bu dönemde konserler artık yalnızca aristokratların oluşturduğu bir kaç davetli için değil daha büyük salonlarda daha çok dinleyici için düzenleniyordu. Dolayısı ile, piyanodan daha çok ses çıkarması bekleniyordu. Böylelikle, daha sağlam ve dayanıklı piyanolar üretilmeye başlandı. Pedallar eklenerek bağlı ve sönmeden çalabilme özelliği sağlandı.

    Piyanonun Çalışma Mekanizma Şeması, Parçaları ve Kısımları
    Piyanonun Çalışma Mekanizma Şeması, Parçaları ve Kısımları
  • 1788’de de tellerin gerili olduğu tahta kasnak yerine metal kasnak kullanıldı. Piyano yapımcıları hızlı bir vuruşa bağlı olarak, çapı daha kalın olan tele daha ağır bir çekiçle vurulma özelliğini saptadılar. Ses tahtası kalınlaştırılarak tellerin gerilimini dengeleyebilmek için tahtadan olan iskeletin güçlendirilmesi için çelik kullanıldı.
  • 1808’de Erard çift maşalı mekanizmayı 1821’de yeğeni Pierre Erard’da tekerrürlü mekanizmayı bularak piyano yapım tekniğini en üst düzeye ulaştırdılar. Zamanla pianoforte adı, yerini piyano’ya bıraktı. Sebastian Erard, vuruşlar, ses titremeleri ve özellikle notaların tekrarı için çok hızlı bir mekanizma oluşturma amacı doğrultusunda Paris’te 1780 de piyano üretimine başlamış bir yapımcıdır.
  • Piyano tarihinde önemli bir gelişme 1809’da Fransa’da Paris Uluslararası Müzik Konservatuvarında klavsenin bırakılarak müziksever bir toplumu ve müzikal bir repertuarın doğuşunu sağlayacak piyanonun kabul edilmesidir. Ludwig van Beethoven (1770-1827) bu dönemde, Erard‘ın piyanoları için yazdığı besteleri ile piyanoya asillik ünvanı kazandırmış bir besteci olarak görülmektedir. Onu, Frederick Chopin (1810-1849) ve Franz Liszt (1811-1886) gibi, hem çok usta piyanist olan, hem de piyano için çok değerli eserler yaratmış olan romantik dönemin ünlü bestecileri takip etmektedir
  • Böylece; en başta bahsedilen iki aletten psalterion, klavsen ile en gelişmiş şeklini alırken, timpanon da piyanonun icadı ile gelişmesini tamamlamış oldu.
  • Piyanonun ses genişliği kalın La ‘dan ince Do’ ya kadar yedi oktav ve bir minör üçlüden ibarettir.
  • Piyano için eser yazan ilk besteci Muzio Clementi’dir (1773).

1 YORUM

CEVAP VER