PİYANO’NUN GENEL ÖZELLİKLERİ
Piyano Kısaca Geçmişi ve Tarihçesi
Gerçekte, piyano adı “yumuşak-kuvvetli “anlamına “pianoforte” deyiminden gelmektedir. Bu da, piyanonun ne kadar değişik tonlarda ses verebilen bir müzik aleti olduğunu belirtmek için düşünülmüştür.
Atası klavsenden en önemli farkı, tuşa basarken uygulanan kuvvete göre çıkan sesin şiddetinin de aynı yönde değişken olmasıdır. Piyano çalan kişiye piyanist veya piyano sanatçısı denir.

“Piyanistler, diğer çalgıları çalanlara nazaran, çıkaracakları sesleri piyano üzerinde hazır bulurlar” gerekçesiyle, küçük yaştan (altı-on) başlayarak, öğrenebilecek çalgılardan birisidir.
Piyano için eser veren ilk besteci Muzio Clementi’dir.1773 de henüz on sekiz yaşındayken piyano için üç sonat yazmıştır. Bestelerinde piyanonun en yaygın ölçüde kullanılmasına zemin hazırlayan besteci Ludwig van Beethoven’dir.
Piyano Yapısı ve Ses Nasıl çıkar?

Piyano, telleri vurma yoluyla ses veren tuşlu (klavyeli) bir çalgıdır. Tuşlarına basıldığında, sahip olduğu karmaşık çekiçli mekanizma sayesinde tellere vurarak ses verir.
Esası ses titreşimlerine dayanır. Klavye denilen tuşlara basmak suretiyle çalışır.
Bir dolap yapılışındadır. Üstündeki kapağı kaldırınca tuşlar meydana çıkar. İçindeki dayanıklı bir çerçeve içinde gerili teller bulunur.
Nota gam sırasıyla kalından tize doğru sıralanmıştır. Her tuşa basıldığında kaldıraç düzeniyle o tuşa bağlı bir tokmak harekete geçer karşısında bulunan tele vurur. Tellerin bu şekilde titreşmeleri istenen ses ve notayı verir.


çok teşekkürler